Je wilt een Bull Terriër die al heel veel kleur aan je leven geeft maar daarnaast zoek je een Bull Terriër met jouw favoriete kleur, of juist geen kleur (wit), of met een bepaald patroon, of gevlekt, of ik weet al niet wat. De mogelijkheden lijken eindeloos en het is maar net wat je zoekt, of waar je toevallig tegenaan loopt. Als je de voor jou perfecte witte, of gekleurde of met een bepaald patroon Bull Terriër zoekt, besef dat het dan een zeer lange zoektocht wordt.
We gaan het hier een klein beetje hebben over de achtergrond van vachtkleuren bij Bull Terriërs. Een paar verantwoordelijke genen passeren hier de revue want in werkelijkheid zijn het er veel meer en samen met de grootste factor die toeval heet ontstaan er de mooiste kleuren combinaties.
Er is een beperkt aantal vachtkleuren bij Bull Terriërs maar ze vallen in een van de twee groepen:
Zo is er de iconische witte Bull Terriër die helemaal wit is of kleine kleurvlakken kan hebben, en er is de gekleurde Bull Terriër die, hoewel hij wat witte aftekeningen kan hebben, overwegend gekleurd is – ofwel gestroomd (Brindle), rood, zwart & bruin of zwart gestroomd.
Om de vachtkleur bij Bull Terriërs te begrijpen, is het alleen nodig om te weten dat er drie sets genen zijn die deze kleurvariëteiten veroorzaken. Op een vereenvoudigde manier zijn dat:
1. Het basis vachtkleur gen (bekend als de Agouti- of A-Locus-serie). Dit gen veroorzaakt twee opties:
1.a. Een rode basislaag.
Dit is een effen rode basislaag (gezien bij een rode hond of gevonden onder het gestroomde patroon van een gestroomde hond). De effen rode basislaag kan variëren van lichtbruin tot diep roodbruin.
1.b. Een zwart op rode basislaag.
Dit is een zwarte maskering op de rode basislaag (te zien bij een zwart-bruine / driekleurige hond of onder het gestroomde patroon van een zwart gestroomde hond).
De zwarte maskering op de rode basislaag wordt hier zwart op rood genoemd en is in wezen een zwarte bedekking op de rode basislaag.
Deze zwarte bedekking strekt zich niet volledig uit over het rood en de rode kleur is te zien op het gezicht dat wenkbrauwen en wangvlekken vormt, op de borst, onderbenen en onder de staart. De mate van rood die rond de randen van de zwarte wordt weergegeven, varieert bij individuele honden.
2. Het (Brindle) gestroomd patroon gen (bekend als de K-Locus-serie). Dit gen veroorzaakt twee opties:
2.a. Geen (Brindle) gestroomd patroon.
Dit wordt gezien bij rode honden en zwart-bruine / driekleurige honden.
2.b. Wel een (Brindle) gestroomd patroon.
Het gestroomde patroon op de rode basisvacht is te zien als een gestroomde hond, en het gestroomde patroon op een zwart op rode basisvacht is te zien als een zwarte gestroomde hond. Variatie in de kleurtint van de basislaag en de breedte van de zwarte strepen kan resulteren in unieke gestroomde patronen.
3. Het witte maskering gen (bekend als de S-Locus-serie).
Dit gen regelt de hoeveelheid wit en maskeert daarmee de kleur van de hond. Een compleet wit masker resulteert in een witte Bull Terriër.
Het is belangrijk om te beseffen dat een witte Bull Terriër een kleur heeft (een rode of zwart op rode basislaag en een gestroomd patroon of niet) omdat elke Bull Terriër gekleurd is. Het witte masker bedekt het gewoon en zorgt ervoor dat het niet zichtbaar is.
Het witte maskerpatroon hoeft niet de hele hond te bedekken. Het kan een deel van het gezicht, de keel, de nek en de borst bedekken, een groot deel van het onderlichaam, de onderbenen en het puntje van de staart. Dit resulteert dan in een gekleurd & witte Bull Terriër (en het wit mag alleen de rug van de hond kruisen bij de nek).
Een Bull Terriër zonder witte aftekeningen of zeer beperkte witte vlekken zonder enige verlenging over de rug is een effen gekleurde Bull Terriër.
4. Het Melanocortin 1 Receptor (MC1R) gen (bekend als Extensie-gen of E-locus).
Er is een vierde gen bekend die bij Bull Terriërs verantwoordelijk is voor het donkere gezichtsmasker dat bekend staat als (Smut) of zwarte veeg markering.
Dit verschijnsel is het best te omschrijven als een Bull Terriër zijn neus/gezicht in een bak steen- of houtskool zou steken en zo zwarte vegen op het gezicht achterlaat. Iets wat een Bull Terriër ook echt zou doen, geloof me maar.
Tot 2007 geloofde men dat alleen rode Bull Terriërs (Smut) zwarte veeg markeringen konden hebben en dat gestroomde, zwart gestroomde en zwart-bruine / driekleurige Bull Terriërs dit helemaal niet hadden. We weten nu dat alle gekleurde Bull Terriërs (Smut) zwarte veeg markeringen kunnen hebben. Alleen bij rode Bull Terriërs is het masker goed zichtbaar. Bij de andere gekleurde en witte Bull Terriërs wordt het masker ofwel gecamoufleerd door donkere gestroomde patronen, of verborgen door de zwart op rood basislaag of bedekt door het witte masker.
Nu we een klein beetje over de achtergrond van het ontstaan van vachtkleuren bij Bull Terriërs gelezen hebben, kunnen al die verschillende genetische combinaties de volgende vachtkleuropties opleveren:
1. Wit (White)
De Bull Terriërs lijken volledig wit, maar ze kunnen kleurvlekken hebben, hoogstwaarschijnlijk op het hoofd bij de oren en/of ogen. Ze zijn echter niet echt wit, omdat alle witte Bull Terriërs kleur dragen en kleur doorgeven aan hun nakomelingen, ook al is die kleur misschien niet zichtbaar. De witte vacht is een masker dat de ware genetische kleur van de hond verbergt. Een zorgvuldige blik op de haren rond de oren van een volledig witte Bull Terriër kan helpen erachter te komen welke kleur hij draagt.
De witte Bull Terriërs of witte met kleurvlekken kunnen er dus zo uit zien:
2. Rood (Red)
Deze kleur varieert van lichtbruin tot diep, donker, rijk, roestrood. Daarnaast bestaat er een bleke rode kleur bekend als “Fawn of Pale” en kan bijna crèmekleurig zijn. De bleek-rode (Fawn/Pale) kleur wordt veroorzaakt door hetzelfde gen als rode kleur.
In rood komen dan de verschillende varianten voor:
Volledig rood (Red Solid) – helemaal rood met nauwelijks witte aftekeningen. Er kan een kleine witte bles op de neus zijn, een vlek op de borst of wit op de tenen.
Rood & wit – rood met sterke witte aftekeningen op de neus, hals, borst, onderbuik, onderbenen, voeten en staartpunt.
Rood met zwarte veeg (Red Smut) – rood met een zichtbaar zwarte veeg op het gezicht en de punt van de staart.
3. Gestroomd (Brindle)
Dit is een patroon van fijne zwarte lijnen bovenop een variabele rood/bruine en/of bleke basiskleur, die een breed scala aan kleuren produceert te weten goudgestroomd, zilvergestroomd, roodgestroomd en van licht tot donker gestroomd.
Er zijn twee varianten:
Volledig gestroomd (Solid Brindle) – gestroomd met nauwelijks witte aftekeningen, een kleine witte bles op de neus, wit op de borst en wit op de tenen komt voor.
Gestroomd en wit – gestroomd met sterke witte aftekeningen op de neus, hals, borst, onderbuik, onderbenen, voeten en staartpunt.
4. Zwart-bruine / driekleur (Black&Tan / Tricolor)
Dit patroon is zwart met bruine (rode) aftekeningen op de wenkbrauwen, wangen, borst, onderbenen en billen.
Als er minimaal wit aanwezig is, wordt dit een Volledig zwart-bruine (Black & Tan Solid) genoemd (ook bekend als Tricolor Solid).
Als er sprake is van zwart-bruine kleur met witte aftekeningen op het gezicht, hals, borst, onderbuik, voeten en staart, dan wordt het een Driekleur (Tricolor) genoemd (ook bekend als Black & Tan & White).
5. Zwart gestroomd (Black Brindle)
Dit patroon is zwart met gestroomde aftekeningen op de wenkbrauwen, wangen, borst, onderbenen en billen. De gestroomde kleur kan erg variabel zijn.
Als er minimaal wit aanwezig is, wordt het een Volledige zwart gestroomde (Black Brindle Solid) genoemd.
Als er zwarte en gestroomde kleuren zijn met witte aftekeningen op het gezicht, hals, borst, onderbuik, voeten en staart, dan wordt het zwart gestroomd met wit (Black Brindle & White) genoemd.
Even een kleine samenvatting over de vachtkleuren bij Bull Terriërs:
We hebben in hoofdlijnen slecht de drie belangrijkste genen beschreven die verantwoordelijk zijn voor de kleurvariatie bij Bull Terriërs.
Deze genen zijn van invloed op:
– de mate van wit;
– de kleur van de basislaag en
– het gestroomde patroon.
Dit resulteert in negen basis kleurvariaties bij Bull Terriërs:
– Wit (White)
– Rood (Red)
– Rood en wit
– Volledig zwart-bruin (Black & Tan Solid ook bekend als Tricolor Solid)
– Driekleur (Tricolor ook bekend als Black & Tan & White)
– Volledig gestroomd (Brindle Solid)
– Gestroomd en wit (Brindle & White)
– Volledig zwart gestroomd (Black Brindle Solid)
– Zwart gestroomd met wit (Brindle & White)